Πώς να δημιουργήσεις χαρακτήρες

Στο επεισόδιο αυτό θα μιλήσουμε για το πιο ουσιαστικό στοιχείο στην κωμωδία, για τον χαρακτήρα. Συγκεκριμένα θα εξερευνήσουμε διάφορες τεχνικές και τρόπους για το πώς να αρχίσουμε να ανακαλύπτουμε διάφορους χαρακτήρες πάνω στην σκηνή. 

Υπάρχουν πάρα πολλές μέθοδοι και τρόποι για να αρχίζεις να εξερευνείς χαρακτήρες. Υπάρχει για παράδειγμα στο σωματικό θέατρο οι 20 κινήσεις του JACQUES LECOQ. 

Υπάρχουν τα στοιχεία της φύσης, νερό, φωτιά, αέρας, γη, 

Υπάρχουν οι μάσκες, η ουδέτερη, του μπουφόν, του κλόουν. Μπορείτε να φτιάξετε χαρακτήρες μέσω της μίμησης. Πχ Παρατηρήστε πορτρέτα ζωγράφων, αγάλματα και προσπαθήστε να αναπαράξετε αυτό που βλέπετε. 

Επίσης υπάρχει ένα σύστημα που λέγεται Vapapo της Jill Bernard το οποίο χρησιμοποιείται αρκετά στο Improv comedy. 


Οπότε όπως καταλαβαίνετε υπάρχει μια πληθώρα μεθόδων για να διαλέξουμε, όλες με τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους. Για τους σκοπούς όμως αυτού του μαθήματος θα εστιάσουμε σε 4 βασικές μεθόδους, που γενικά συνοψίζουν πολλά από αυτά που είπαμε. 

Ο πρώτος τρόπος για να αρχίζεις να εξερευνείς χαρακτήρες είναι μέσω της φωνής. 

Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της στάσης του σώματος, μπορώ πχ να κουτσαίνω ή να έχω καμπούρα, ή επίσης μπορώ να εστιάσω σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του σώματός μου, πχ το γόνατο και να το έχω αγχωμένο, ή να έχω έναν φοβισμένο αριστερό ώμο. Αν αφήσω να με επηρεάσουν που θα με οδηγήσουν; 

Ο τρίτος είναι το συναίσθημα. Θέλουμε να βλέπουμε ηθοποιούς να παθαίνουν και να επηρεάζονται, θέλουμε να τους βλέπουμε να τσαντίζονται, να γελάνε, να φοβούνται, να εκπλήσσονται. 

Ο τέταρτος τρόπος που συνδιάζει όλα τα προηγούμενα είναι τα ζώα. Διαλέξτε ένα ζώο και πάρτε κάποιο χαρακτηριστικό του, μπορεί να είναι πχ ο τρόπος που κινείται ή στέκεται ή ακόμα και κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα του, όπως πχ λέμε για τα φίδια ότι είναι ύπουλα ή για τα σκυλιά ότι είναι πιστά. 


Γενικά όλες αυτές οι μέθοδοι που είδαμε είναι μια αφετηρία, μια αφορμή για να αρχίσω να εξερευνώ κάτι το οποίο θέλω να το αφήσω να με επηρεάσει και να δω που θα με πάει. Και ποτέ δεν ξέρεις, μέσω του χαρακτήρα που θα δημιουργήσετε μπορεί να ανακαλύψετε και κάτι για εσάς που δεν το γνωρίζατε.